ZUPA KREM Z ZIELONYCH
SZPARAGÓW Z KOZIM
SEREM 
I ORZECHAMI


Przepis i zdjęcia: zakochanewzupach.pl

Sezon na polskie szparagi trwa krótko, więc sięgajmy po nie jak najczęściej! Dla wszystkich wielbicieli zielonych szparagów mamy przepis na krem podany z grillowanym serem kozim i orzechami włoskimi, doprawiony wyrazistym sosem na bazie oliwy z oliwek, miodu i octu balsamicznego. Doskonała synergia smaków!

Składniki:

  • pęczek świeżych zielonych szparagów
  • łyżka masła
  • szczypta cukru
  • kostka bulionu warzywnego Winiary
  • 0,5 l wody
  • 100 ml śmietany kremówki
  • świeże surowe żółtko
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka miodu
  • 10 dag sera koziego w kawałku

Przygotowanie:

  1. Szparagi myjemy, odrywamy końce (ok. 1/3 długości), odcinamy główki (odkładamy na bok), kroimy w mniejsze kawałki. 
  2. Przekładamy szparagi do garnka, zalewamy 0,5 l wody, zagotowujemy, dodajemy łyżkę masła, kostkę bulionową, pół łyżeczki cukru, gotujemy 10 minut.
  3. Miksujemy zupę około 1-2 minut.
  4. Śmietankę łączymy z żółtkiem, mieszamy, dodajemy do zupy, mieszając.
  5. Tuż przed podaniem zupy piekarnik z funkcją grilla ustawiamy na 240 st.
  6. W miseczce łączymy oliwę z oliwek z octem balsamicznym i miodem.
  7. Ser kozi kroimy w grubą kostkę, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
  8. Wstawiamy do piekarnika na minutę (w tym czasie ser zacznie się delikatnie roztapiać).
  9. Zupę nalewamy do talerzy. Dodajemy główki szparagów (gotowane 2 minuty w lekko osolonej i posłodzonej wodzie), kawałki gorącego sera, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i skrapiamy sosem
    z oliwy, octu balsamicznego i miodu.

 

Więcej przepisów na: Zakochane w zupach