Zupa krem z kasztanów z prawdziwkami i truflą.
Zupa z kasztanów to doskonała odpowiedź na chłodne dni.

Składniki.

  • Bulion warzywny: ćwiartka dużego selera, 3 duże marchewki, 2 pietruszki, 1 duży por, 5 listków laurowych i 10 ziaren ziela angielskiego;
  • 1 czerwona cebula;
  • 4 ząbki czosnku;
  • 0,5 ugotowanych/gotowych kasztanów (pakowanych próżniowo) lub 0,8 kg  świeżych;
  • imbir suszony- płaska łyżeczka suszonego lub stołowa łyżka świeżego startego;
  • garść suszonych grzybów;
  • słoiczek pasty truflowej;
  • oliwa do smażenia;
  • sól, pieprz do smaku;
  • czarna trufla (świeża lub konserwowana);

Przygotowanie.

  • Przygotowujemy bulion gotując warzywa z ziołami z 1,2 l wody na " wolnym " ogniu przez godzinę.
  • Odcedzamy warzywa i zioła,w garnku pozostaje nam czysty bulion.
  • Smażymy na złoty kolor cebulę pokrojoną w talarki i czosnek,ząbki zmiażdżone.
  • Moczymy grzyby w niewielkiej ilości ciepłej wody i następnie gotujemy je w tej samej wodzie i kroimy w kostkę.

Do bulionu dodajemy :

  • przesmażoną na złoty kolor cebulę i czosnek :
  • połowę ugotowanego selera wyjętego po ugotowaniu bulionu;
  • jedną marchewkę ,również wyjętą po ugotowaniu bulionu;
  • kasztany (jeśli mamy świeże, nacinamy w krzyżyk jeden bok i pieczemy 20 min. w temperaturze 180 C, potem obieramy ze skórki);
  • grzyby i wodę w której się gotowały;
  • pastę truflową;
  • solimy i dodajemy pieprz do smaku;

Całość miksujemy i gotujemy 10 min.

Serwujemy krem na wierzch przybierając pokrojoną truflą.

Smacznego!