fot. Garniec Magalie, Magdalena Sobacka

 

 

CHŁODNIK
RZODKIEWKOWY


 

 

POŻYWNY, PROSTY W PRZYGOTOWANIU
I IDEALNY NA UPALNE DNI!
JAK PRZYRZĄDZIĆ CHŁODNIK?
MAMY PRZEPIS! 

Składniki:

1 duży jogurt naturalny
1 kefir
1 pęczek rzodkiewek
4-6 ogórków gruntowych
2-3 ząbki czosnku
świeży koperek
świeży szczypiorek
świeżo mielony pieprz 
sól
cukier
opcjonalnie: sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Umyj i obierz rzodkiewki oraz ogórki. Zblenduj na małe kawałki. Wyłóż na
sitko, aby odsączyć nadmiar wody. Posiekaj lub przeciśnij przez praskę
czosnek, połóż na talerzyk i posyp solą - dzięki niej czosnek zmięknie
i uwolni swój aromat. Posiekaj drobno koperek oraz szczypiorek. Do miski
wlej jogurt oraz kefir, zblenduj (aby pozbyć się ewentualnych grudek).
Dodaj do niego wszystkie składniki, dopraw do smaku cukrem, pieprzem
i solą. Jeśli chcesz, aby Twój chłodnik był bardziej kwaśny - nie dodawaj
cukru, zastąp go zaś sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na minimum
jedną godzinę, podawaj schłodzony. 
 
Smacznego!
 
fot. Garniec Magalie, Magdalena Sobacka