ABSOLUT ELYX
WIELKA PASJA I JEDEN CEL. DĄŻENIE MISTRZÓW SWOJEGO FACHU DO STWORZENIA ABSOLUTNIE PERFEKCYJNEJ WÓDKI SPRAWIŁO, ŻE NARODZIŁ SIĘ ABSOLUT ELYX. TAJEMNICA FORMUŁY ZAMKNIĘTA JEST W POCHODZĄCEJ Z 1921 ROKU MIEDZIANEJ KOLUMNIE DESTYLACYJNEJ – SERCU MARKI ABSOLUT W SZWEDZKIM ÅHUS.

 

ABSOLUT ELYX to efekt oddania szacunku prawdziwemu rzemiosłu
i najwyższej jakości składnikom. To jedna z najbardziej luksusowych
wódek na świecie, która powstaje w oparciu o najlepsze praktyki, jakie
do tej pory wypracowała branża gorzelnicza.

Jak wygląda wytwarzanie ABSOLUT ELYX? Erik Baeksted osobiście
odwiedza rodzinną farmę w Rabelöf koło Åhus. Tylko tam uprawiana
jest pszenica ozima, z której powstaje później trunek. Gospodarstwo
to charakteryzuje się idealną glebą i mikroklimatem. Doskonała
jakość rosnącej tam pszenicy sprawia, że Kerstin Karlström, pracująca
w gorzelni, może przygotować surowy spirytus, będący bazą dla dalszej
pracy nad wódką.

 

 

 

ELYX ON THE ROCK

ABSOLUT ELYX podaj na rozdrobnionym ręcznie lodzie, a następnie udekoruj gwiazdką anyżu. Powoli sącz i delektuj się krystalicznie czystym smakiem.

 

 

PASSIONATE ELYXIR

50 ml Absolut Elyx
25 ml soku z marakui
15 ml syropu cukrowego
szampan do uzupełnienia
do dekoracji: połowa owocu marakui i kieliszek koktajlowy

Absolut Elyx, sok z marakui i cukier wlej do shakera.
Wypełnij trzy czwarte lodem, mocno potrząśnij
do momentu aż napój zrobi się zimny.

Podwójnie odcedzony koktajl wlej do schłodzonegom
kieliszka koktajlowego, następnie zwieńcz szampanem
i podaj z owocem marakui.

 

 

 

GINGER DAISY

60 ml Absolut Elyx
0,5 cm kostka imbiru
5 ml syrop cukrowy
dekoracja: skórka cytryny i kieliszek koktajlowy

Wymieszaj korzeń imbiru z syropem cukrowym
w shakerze i dodaj Absolut Elyx. Wypełnij trzy
czwarte lodem i „szejkuj” przez 30 sekund.
Podwójnie odcedzony koktajl wlej
do schłodzonego kieliszka.