NAJLEPSZA KUCHNIA, TO KUCHNIA Z DUSZĄ. KUCHNIA, KTÓRA ODKRYWA PRZED NAMI NOWE SMAKI, DELIKATNIE WCIĄGAJĄC W ŚWIAT PODNIEBNYCH DOZNAŃ.

SONY DSC

Przygotowywanie potraw jest niezwykłą sztuką. To nieustanne poszukiwanie, dodawanie, eksperymentowanie. Jeden składnik może zmienić cały smak. Jeden kolor może dodać charakteru. Najlepsza kuchnia, to ta w której czuć najwięcej pasji – a tej jak wiadomo, nie można kupić nigdzie. Opisywanie jedzenia jest trochę jak mówienie niewidomemu „ zobacz jaki ładny obraz”. Obraz, który aby był kompletny musi łączyć w sobie wszystkie elementy: smak, zapach, wygląd. Oddziaływać na nasze zmysły. Wkradać się w nasz smak, pozostawiając lekki niedosyt i ciekawość.

P1170457-2 P1170474-2

Szef kuchni jest artystą, tworzy dzieło, które ma za zadanie zniknąć. To On decyduje o smaku i wyglądzie, niecierpliwie czekając na recenzje. Sztućcami burzona jest harmonia idealnie podanego dania, aby kawałek po kawałku zasmakować całości. Przygotowanie i podanie posiłku to nie koniec procesu twórczego.
Aby danie było kompletne potrzebne jest również odpowiednie otoczenie. Zastawa, kwiaty, czasem świece, lekki półmrok. Muzyka, która doda napięcia,
a może nawet pikanterii. Klimat ma ogromne znaczenie, podkreśla smak. Ważne jest miejsce w którym możemy się delektować. Wyciszyć, zatrzymać, chwilę pomyśleć, czy też zatopić w rozmowie – wszystko zależy od Nas. Zrobić przysłowiową stop klatkę – w końcu na talerzu mamy „małe dzieło sztuki”.

 2015-11-05_22.55.36