PRZEPISY NA DANIA
Z PARÓWKAMI
Parówka jest dobra nie tylko w hot dogu. Co można jeszcze z nią zrobić? Oto najciekawsze przepisy.

Parówki na patyku zawijane w cieście

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 małe opakowanie drożdży
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • ¾ filiżanki twarogu
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 1- 1 / 4 do 1- 3 / 4 szklanki mąki
  • 12 parówek
  • 12 patyczków

Sos do maczania:

  • ⅓ filiżanki żółtej musztardy
  • 2 łyżki koperku

 

Przygotowanie:

Wymieszaj w mikserze mąkę pszenną, drożdże, sól i cukier. Wymieszaj twaróg z wodą i olejem, następnie dodaj miksera. Po chwili dodaj jajko, miksując wszystko przez 3 minuty na średnich obrotach. Następnie stopniowo dodawaj mąkę (cały czas miksując), aż stworzy się miękkie ciasto. Wyłóż wszystko
z miksera i ugniataj przez 6-8 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Kiedy już osiągnie zamierzony stan, przykryj je i odstaw obok na 10 minut. Następnie zroluj całe ciasto i ułóż w prostokątnej foremce. Wytnij 12 jednakowych pasków. Paseczki owiń wokół każdej parówki i umieść na natłuszczonej blaszcze. Kiedy już wszystkie będą owinięte, włóż je do rozgrzanego do 180 stopni celcjusza piekarnika i piecz przez 15-20 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Następnie wyjmij parówki i każdą z nich nadziej na drewniany patyczek. Podawaj ciepłe z sosem musztardowym.

Parówki w cieście pizzowym

Składniki:

  • 6 parówek
  • żółty ser  (według uznania)  
  • ketchup
  • pół czerwonej papryki
  • kilka małych obranych pieczarek (ja użyłam marynowanych)
  • 7 łyżek gotowej,  prażonej cebulki (można też użyć podsmażonej cebuli)
  • oregano

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki lekko ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 opakowania suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, sól i drożdże wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy letnią wodę z łyżką oliwy i mieszamy przez ok. 1 minutę. Dalej, ciasto wykładamy na blat kuchenny i zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą część wałkujemy, a następnie rozwałkowane placki smarujemy  na środku keczupem i posypujemy oregano. Kładziemy parówkę, układamy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, pieczarki, posypujemy cebulką i serem. Zlepiamy brzegi ciasta „na zakładkę”. Tak przygotowane parówki
w cieście odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie posypujemy parówki serem i oregano na wierzchu. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC, wstawiamy parówki i pieczemy przez ok. 15 minut.

Parówki z serem w cieście francuskim

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 12 parówek
  • kilka plastrów żółtego sera
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy

Sosy:

  • sos tysiąca wysp
  • sos czosnkowy
  • ketchup

Przygotowanie:

Schłodzone ciasto francuskie rozmrażamy w lodówce. Następnie arkusz ciasta rozkładamy na blacie i kroimy nożem na 2-centymetrowe paski. Tak samo kroimy plastry sera. Na paski ciasta kładziemy paski sera, po czym owijamy każdą parówkę. Wszystko wykładamy na blaszy, ciasto smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy przyprawą do pizzy lub ulubionymi ziołami. Blachę wstawiamy do nagrzanego do temperatury 210*C piekarnika i pieczemy ok. 20 - 25 minut, aż wierzch się zrumieni. Podaję na ciepło z sosami.