JAGODOWE
SZALEŃSTWO
Omlet & Smoothie

 

 

 

 

Składniki na omlet dla 2 osób
  • 4 jajka
  • mąka (pszenna lub bezglutenowa) 1 łyżka
  • gałka muszkatowa 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1/2łyżeczki
  • szklanka świeżych jagód
  • pół szklanki świeżej czerwonej porzeczki
  • łyżka masła klarowanego
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego
  • pieprz, sól do smaku
  • szklanka jagodowego smoothie


 
Składniki na smoothie
  • pół szklanki jagód
  • pół szklanki malin
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • mandarynka 
  • pół banana

 

 

Przygotowanie

Miksujemy składniki na smoothie w blenderze i odstawiamy do lodówki.

Rozdzielamy żółtka i białka. Ubijamy białka na sztywno. Łączymy delikatnie ubite białka z roztrzepanymi wcześniej żółtkami, mąką przesiewaną przez sitko, gałką muszkatołową, proszkiem do pieczenia. Dodajemy pieprz i sól. Uwaga! Do ubijania białek i roztrzepywania żółtek używamy różnych przyrządów.

 

Rozgrzewamy do bardzo wysokiej temperatury masło na patelni 
(patelnia o przekroju 32 cm, teflonowa, ceramiczna). Wylewamy powoli,
równomiernie całą masę na patelnię, powinniśmy mieć tę samą grubość
na całej powierzchni. Smażymy na średnim ogniu ok. 7 min, po
odchyleniu, spód powinien być brązowy. Przekładamy na drugą stronę,
smażymy kolejne kilka minut, aż spód będzie brązowy.
Uwaga! Jeśli nie mamy wprawy w przerzucaniu tak dużego omleta
na drugą stronę, możemy użyć drugiej patelni o podobnej średnicy,
natłuszczoną wcześniej patelnię przykrywamy omlet i przekręcamy,
zamieniając miejscami. Smażymy potem na drugiej.

 

Przekładamy omlet na duży talerz (podgrzany).
Na jednej stronie wykładamy jagody, porzeczki, jogurt .
Polewamy  1/4 szklanki smoothie .
Przykrywamy drugą połową i polewamy resztą smoothie.
Rozdzielamy nożem prostopadle do prostej krawędzi na dwie połowy
i serwujemy.

Smacznego!