PRZEPIS NA CIASTO
Z MALINAMI
I KOKOSOWĄ BEZĄ


Sezonowe owoce to znakomita baza do wyjątkowo apetycznych ciast
i deserów. Dojrzałe w słońcu maliny, kuszą wyjątkowym smakiem
i aromatem, świetnie komponując się ze słodkimi łakociami.
Ciasto z malinami, to doskonała propozycja na letnią popołudniową przekąskę.

W sezonie wakacyjnym owoce towarzyszą nam na każdym kroku. Owocowe przysmaki, kompoty czy koktajle to słodka codzienność. Latem warto jednak pokusić się także o przygotowywanie ciast. Lekkie kompozycje składników sprawiają, że tak delikatnym deserom trudno się oprzeć. Zwłaszcza, że wakacyjne ciasto z malinami i egzotyczną, kokosową bezą można przygotować w bardzo prosty sposób. 

Ciasto z malinami i kokosową bezą – krok po kroku

 Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 50 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany
  • 300 g malin
  • Foremka aluminiowa na ciasto marki Gosia

Składniki na bezę:

  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 3-4 krople soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 100 g wiórek kokosowych

 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ciasto

Masło rozetrzeć z mąką i cukrem na okruszki, dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (30 min.). Ciasto pokroić w plastry, wyłożyć nim dno foremki aluminiowej do ciast marki Gosia. Palcami docisnąć ciasto, aby przykryło całe dno, nakłuć widelcem.

 

 

 

 

Krok 2. Maliny

Ułożyć na cieście maliny.

Krok 3. Beza

Białka ubić na sztywno z solą i sokiem z cytryny, następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, aż powstanie sztywna lśniąca masa. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Bezę wyłożyć na owoce. Ciasto piec ok. 50-60 minut w 170 st. C.