KOKTAJLE OCZYSZCZAJĄCE
KLINIKA SOKU

JAK NAJLEPIEJ OCZYŚCIĆ ORGANIZM Z TOKSYN? DOSKONAŁYM ROZWIĄZANIEM SĄ KOKTAJLE. PYSZNE, ZDROWE, KOLOROWE!

 

Detoks oparty na sokach i koktajlach to bardzo skuteczna metoda
na pozbycie się z organizmu zbędnych produktów przemiany materii
oraz zgubienie zbytecznych kilogramów. Do sporządzenia skutecznego
koktajlu należy używać tylko i wyłącznie świeżych nieprzetworzonych
 owoców i warzyw. W takich mieszankach znaleźć można bioaktywne
formy witamin i składników mineralnych z minimalną dawką
nierozpuszczalnego błonnika. Dzięki temu organizm nie musi zużywać
energii na trawienie, tylko na usuwanie zbędnych produktów i toksyn.
Niezwykle istotne jest to, że świeże soki zawierają wiele enzymów
i fitozwiązków wspomagających oczyszczanie,takich jak sulforafan,
barwniki roślinne – chlorofil,flawonoidy, likopen, kurkuminę,
o właściwościach antyoksydacyjnych oraz stymulujących reakcje
 biochemiczne. Zobaczcie 2 wybrane przepisy na pyszne,
oczyszczające koktajle.

Koktajl nr. 1

Składniki:
jabłko
burak
2 marchewki
kawałek imbiru
limonka
½ awokado

Przygotowanie:
 
Z podanych składników (oprócz awokado) wyciskamy
sok. Następnie miksujemy z awokado. Pijemy od razu
po przygotowaniu.

Awokado zawiera bardzo duże ilości kwasu oleinowego 
i potasu dzięki czemu wpływa na obniżenie cholesterolu
i wspomaga działanie układu sercowo-naczyniowego.
W tym tłustym owocu (190 kcal/100g) znajdziemy
także bogactwo kwasu foliowego, witaminy E
oraz błonnika zapobiegającego zaparciom.

Koktajl nr. 2

Składniki:

ogórek
cytryna
soczyste jabłko
szklanka szpinaku
łodyga selera naciowego
kilka łodyg natki pietruszki
½ łyżeczki chlorelli

Przygotowanie:

Z podanych składników wyciskamy sok i mieszamy 
ze sproszkowaną chlorellą.

Chlorella pomaga w leczeniu anemii, utrzymuje prawidłową florę jelitową, wspomaga pracę układu immunologicznego, oczyszcza organizm z toksyn. Jest najbogatszym źródłem chlorofilu oraz bardzo dobrym źródłem witaminy B12. Zawiera m.in. żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, karoteny i witaminy A, B, C, D, E, K. To sprawia, że zasługuje ona na miano superalgi posiadającej największe stężenie substancji bioodżywczych. Włączenie chlorelli do diety poprawia zdolność koncentracji, wzmacnia system odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn. 

Autorką przepisów jest Magdalena Makarowska, dietetyk, biotechnolog
, pedagog. Organizatorka warsztatów kulinarnych w przedszkolach, szkołach
i innych placówkach. Certyfikowany Członek Zwyczajny Polskiego
Stowarzyszenia Dietetyków ze statusem Doradca Żywieniowy oraz Polskiego
Towarzystwa Dietetycznego . Gość programów TVN - DDTVN, Stylowy
Magazyn i Pytanie na śniadanie TVP2. Na co dzień zajmuje się układaniem
indywidualnych planów dietetycznych zarówno dla dzieci jak i dorosłych,
dla osób z problemami z nadwagą oraz przy problemach zdrowotnych.