KARNAWAŁ W RIO DE JANEIRO
GORĄCE RYTMY SAMBY, OWOCOWE KOKTAJLE, ELEKTRYZUJĄCA MUZYKA I FANTASTYCZNA ZABAWA… RUSZA 175 KARNAWAŁ W RIO. A WRAZ
Z NIM – SEZON NA BRAZYLIJSKIE DRINKI.

Choć karnawałowa zabawa, parady tancerzy w błyszczących strojach z piór 
i cekinów oraz turnieje samby wydają się mocno zakorzenione w brazylijskiej
tradycji, to pierwszy bal karnawałowy w Rio odbył się dopiero w 1840 roku.
Już wtedy obfitował w dobrą zabawę, muzykę, szampana oraz whisky.
Uczestnicy imprezy zamiast samby tańczyli walca i polkę, a na parkiecie
królowały bardziej zachowawcze kreacje.

Zabawa karnawałowa, przywieziona ze starego kontynentu, nabrała
w Ameryce Południowej zupełnie nowego charakteru. Brazylijczycy
zapożyczyli europejskie zwyczaje, nasycając je radością, zmysłowością
i kolorem. To właśnie Brazylijczycy nadali europejskiej whisky, zupełnie
nowy, wyjątkowy charakter, łącząc tradycyjne słodowe nuty z lekkim
aromatem dojrzewających w południowym słońcu limonek.

Taka właśnie jest geneza powstania Ballantine’s Brasil  – whisky, która łączy europejską tradycję z latynoskim duchem zabawy i nieskrępowania. Alkohol powstaje według zasad od stuleci stosowanych w produkcji szkockiej whisky. Dopiero na ostatnim etapie przygotowania trunek jest przelewany do beczek wypełnionych skórką brazylijskiej limonki, aby nasycił się cytrusowym aromatem. Dzięki temu nabiera owocowej lekkości, stając się wspaniałą propozycją na noce szalonej zabawy.

 

CANELA KICK

Składniki:

whisky Ballantine’s Brasil
limonka
cynamon
cukier

Przygotowanie:

Do 4 kieliszków wlej schłodzonego Ballantine's Brasil.
Wymieszaj cynamon z cukrem, zanurz cząstkę limonki,
a następnie połóż ją na krawędzi kieliszka. Wypij shota
i zagryź cząstką limonki.

 

 

SANGRIA BLANCA

Składniki:

whisky Ballantine’s Brasil
syrop cukrowy
białe wino
herbata brzoskwiniowa
lemoniada
owoce

Przygotowanie:

Do prostego dzbanka dodaj cztery porcje Ballantine's Brasil,
jedną porcję soku z limonki i jedną porcję syropu cukrowego.
Następnie dodaj jedną porcję białego wina (najlepiej Sauvignon
Blanc), trzy porcje herbaty brzoskwiniowej i dwie porcje lemoniady.
Udekoruj limonkami, brzoskwiniami i owocami egzotycznymi.