JAGLANY DETOKS

PRZEKLEŃSTWEM NASZYCH CZASÓW SĄ PRZEWLEKŁE DOLEGLIWOŚCI
ORAZ CHOROBY CYWILIZACYJNE SPOWODOWANE BRAKIEM WIEDZY
O ODŻYWIANIU. JAGLANY DETOKS, TO NIE TYLKO PROGRAM DIETY
OCZYSZCZAJĄCEJ, ALE DROGOWSKAZ NA NIEMAL CAŁE ŻYCIE.

Autor książki, Marek Zaremba to 45 letni dietoterapeuta, którego styl
odżywiania od wielu lat oparty jest na kaszy jaglanej.  W wieku
23 lat zachorował przewlekle. Długie lata upłynęły, zanim 
odzyskał zdrowie. To właśnie dieta jaglana i zmiana stylu życia
okazała się krokiem milowym ku odzyskaniuwitalności.
Jak mówi sam autor: „Nie pisałbym niniejszej książki z taką świadomością,
 gdybym sam tego wszystkiego nie doświadczył."W publikacji oprócz
 
autorskich przepisów z dużym udziałem kaszy jaglanej, znaleźć można
zdrową kuchnię na codzień. Oto wybrany przepis z książki „Jaglany detoks”.

ZUPA BURACZANO-JAGLANA Z KOKOSOWĄ NUTĄ

Buraki są łatwo dostępne, niezwykle zdrowe i działają odkwaszająco. 
Dlatego podczas detoksu warto jak najczęściej sięgać po buraczane
inspiracje. Krem z pieczonego buraka z dodatkiem jaglanki będzie
wspaniałą kolacją lub pomysłem na pełen zdrowia termos do prac.

Składniki na 4 porcje:

8 średnich buraków
½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
½ szklanki mleka kokosowego
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
1 jabłko 2 cm świeżego kłącza imbiru
½ łyżeczki curry
¹⁄³ łyżeczki kurkumy
¹⁄³ łyżeczki nasion mielonej kolendry
¹⁄³ łyżeczki mielonego kopru włoskiego (opcjonalnie) szczypta majeranku (opcjonalnie)
1 łyżka oleju kokosowego sól morska lub himalajska

Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Umyte buraki zawiń w folię
aluminiową. Piecz około 40 minut. Kiedy przestygną, obierz je ze skórki
i pokrój w ćwiartki. W garnku rozgrzej tłuszcz koksowy. Dodaj pokrojoną
w piórka cebulę, posiekany czosnek oraz starty imbir. Gotuj ok. 3 minuty.
Wsyp przyprawy i wymieszaj. Wrzuć buraki oraz pokroje w kostkę jabłko
i zalej wodą do wysokości ¾ warzyw. Dopraw solą do smaku. Po upływie
10 minut wlej mleko kokosowe i dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Gotuj
jeszcze około 5 minut. Zmiksuj wszystko na gładki krem. Zachowaj
trochę mleka koksowego do dekoracji.

www.pascal.pl