JADALNE KWIATY


 

 SŁODKIE PIERWIOSNKI, KWAŚNE BEGONIE,
GORYCZKOWE AKSAMITKI, PIKANTNE NASTURCJE .
PIĘKNIE WYGLĄDAJĄ I  DOSKONALE SMAKUJĄ!

 

 

Małgorzata Kalemba Drożdż  wprowadza kwiaty do
swojej kuchni nie tylko jako ozdobę, ale i danie główne.
Jadalne kwiaty to kompendium wiedzy i niezwykła książka
kucharska w jednym. Autorka pisze jakich kwiatów trzeba
unikać, a jakie są w pełni bezpieczne, jak je zbierać
i przechowywać, oraz przede wszystkim jak przyrządzić
z nich pyszne potrawy. Prezentujemy 2 wybrane przepisy.

KWIATOWY SERNIK NA ZIMNO

Składniki:
tortownica 20 cm

Spód:
100 g ciasteczek owsianych lub migda­łowych
30 g roztopionego masła

Masa:
500 g serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 36%
5–6 łyżek syropu z kwiatów czarnego bzu
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki mleka

Dekoracja:
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
300–500 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
bratki, bratki miniaturowe, listki mięty, melisy lub bazylii

Ciasteczka pokrusz i zmiksuj w blenderze do uzyskania konsystencji piasku. Połącz z roztopionym masłem. Masą wylep dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki. Żelatynę namocz w mleku, rozpuść na malutkim ogniu. Zmiksuj serek z syropem, dodaj śmietanę i ubij na puszysty krem. Sprawdź, czy ewentualnie nie trzeba dosłodzić 1 lub 2 łyżkami cukru pudru. Dodaj żelatynę i dokładnie zmiksuj. Boki tortownicy ciasno wyłóż biszkoptami (żeby się nie wywracały, możesz obciąć czubki). Ostrożnie wyłóż masę serową do przygotowanej formy i wstaw do lodówki do stężenia. Przygotuj galaretkę w połowie objętości wody i wystudź. Truskawki umyj, osusz i usuń szypułki. Zanurzaj owoce w zimnej galaretce
i układaj na zastygniętym serniku. Zdejmij obręcz tortownicy, obwiąż biszkopty ozdobną wstążką, by nie odpadły od masy. Ułóż bratki i listki ziół na owocach – przykleją się do galaretowej glazury, dzięki czemu bezpiecznie będzie można zaserwować deser nawet na przyjęciu w ogrodzie (nie zdmuchnie ich powiew wiatru). Przed krojeniem zdejmij wstążkę.

 

Akacjowe racuchy

 Składniki na 4 porcje:
1½ szklanki maślanki lub mleka
1½ szklanki mąki pszennej lub z ciecierzycy
2 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki oleju
½ l kwiatów akacji oderwanych od szypułek
szczypta soli
olej do smażenia

 

Ze wszystkich składników ubij puszyste ciasto. Wmieszaj w nie kwiaty akacji. Nakładaj łyżką na rozgrzany olej i smaż na rumiano. Podawaj z miodem, bitą śmietaną lub oprószone cukrem pudrem. Można też smażyć całe kwiatostany akacji zanurzane w cieście naleśnikowym, ale bardziej wybredne osoby (np. dzieci) mogą narzekać na obecność dość twardych szypułek.