HUMMUS
Z JAGNIĘCINĄ


JEST NAJBARDZIEJ ROZPOZNAWALNĄ
NA ŚWIECIE POTRAWĄ KUCHNI
BLISKOWSCHODNIEJ. TO PYSZNA
KOMBINACJA CIECIERZYCY, TAHINI,
SOKU Z CYTRYNY, OLIWY ORAZ INNYCH
DODATKÓW NA KTÓRE MAMY OCHOTĘ.
NIEWIELE OSÓB JEDNAK WIE, IŻ HUMMUS
DOSKONALE KOMPONUJE SIĘ TAKŻE
Z MIĘSEM, NA PRZYKŁAD JAGNIĘCINĄ.

Hummus z jagnięciną

Składniki:
 380 g hummusu (np. Hummus marki Jasmeen)
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
2 łyżki prażonych orzeszków piniowych
250 g jagnięciny (z nogi) pokrojonej na drobne kawałki
½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
szczypta soli morskiej
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
chleb pita (do podania)

Przygotowanie:

Wyłóż hummus na talerz i zrób dołek pośrodku pasty.
Odłóż go na bok. Podgrzej oliwę i masło na małej patelni,
następnie dodaj migdały i podsmażaj je przez ok. 1 minutę
cały czas mieszając. Po tym czasie dodaj orzechy pinii 
i podsmażaj je przez 2 minuty, aż staną się złoto-brązowe.
Za pomocą łyżki durszlakowej przenieś zawartość naczynia
na papierowy ręcznik. Wykorzystaj tę samą patelnię
do podsmażenia jagnięciny, dodaj do niej ziele angielskie,
pieprz, sól oraz gałkę muszkatołową. Po ok. 3-5 minutach
wrzuć z powrotem migdały i orzechy, całość wymieszaj
i gotuj przez 30 sekund. Po tym czasie zdejmij patelnię
z ognia. Tak przygotowane mięso umieść pośrodku
talerza z hummusem. Serwuj z chlebem pita.
 

Smacznego!