GREEN HOUSE
NOWOCZESNY PROJEKT ARCHITEKTONICZNY ŁĄCZĄCY W SOBIE NATURĘ I IDEALNIE ZAGOSPODAROWANY TEREN. GREENHOUSE TO LAS ZAMKNIĘTY W SZKLANEJ PRZESTRZENI ZAPROJEKTOWANY W MISTRZOWSKI SPOSÓB.

Nowy pawilon w ogrodzie botanicznym Grüningen łączy w sobie wszystko co najlepsze. Parametrycznie zaprojektowany ogród konstrukcyjnie jest podobny do naturalnego podziału komórek. Stosując schemat Voronoi, który przedstawia organizację i przestrzenność kryształów i wzrostu komórek, architekci określili ogólną geometrię w zależności od położenia z czterech nośnych pni. Inspiracją do stworzenia zielonego domu były okoliczne lasy. To nowoczesny projekt architektoniczny, łączący w sobie naturę oraz mistrzowsko zakomponowaną przestrzeń. Położona w ogrodzie botanicznym, na obrzeżach miejscowości Grüningen szklarnia, jest wykorzystywana do uprawy roślin subtropikalnych, jak banan czy papaja.

Architekci zapożyczyli wzory strukturalne występujące w przyrodzie, takie jak błony liści, aby stworzyć geometryczną konstrukcję dachu. Pnie rozgałęziają się w kierunku wierzchołków drzew, tworząc naturalny dach. Ekrany szklane dzielą przestrzeń przeznaczoną do tworzenia różnych obszarów sadzenia. Las zamknięty w szklanej przestrzeni to nowoczesna forma projektowania - łącząca naturę i konstrukcję budowniczą. To miejsce, gdzie można się wyciszyć i odpocząć. Wtórna warstwa szkła pozwala na optymalną ilość światła słonecznego i dociera do wnętrza.

Architekci zapożyczyli wzory strukturalne występujące w przyrodzie, takie jak błony liści, aby stworzyć geometryczną konstrukcję dachu. Pnie rozgałęziają się w kierunku wierzchołków drzew, tworząc naturalny dach. Ekrany szklane dzielą przestrzeń przeznaczoną do tworzenia różnych obszarów sadzenia. Las zamknięty w szklanej przestrzeni to nowoczesna forma projektowania - łącząca naturę i konstrukcję budowniczą. To miejsce, gdzie można się wyciszyć i odpocząć. Wtórna warstwa szkła pozwala na optymalną ilość światła słonecznego i dociera do wnętrza.

Dzięki cienkiej stalowej konstrukcji i konfiguracji leśnej, pawilon jest zintegrowany z  jego otoczeniem niczym naturalne przedłużenie pięknego szwajcarskiego krajobrazu.