FRITATA
ZAPACH PIEMONTU

Inspiracją do wykonania tej potrawy byl film "Dzień dobry TV " reż. Roger Michell z Harrisonem Fordem w roli głównej. Ojczyzną fritaty jest Piemont. Historycznie potrawa pozwalała zagospodarować resztki z uprzedniego dnia - to co zostało: grilowane warzywa, mięso lub warzywa zalewało się roztrzepanymi jajkami z mlekiem z odrobiną mąki i zapiekało w piekarniku. Dziś przygotowujemy "wkład". Intencjonalnie, żeby uzyskać piemoncki smakołyk, który możemy zjeść na gorąco, ale może to być również zimny lunch pre a porter.

 
 
Składniki na porcje dla 2-3 osób
  • garść zielonego groszku (w lipcu świeży)
  • cztery jajka
  • dwie łyżki pszennej mąki
  • odrobina mleka (możemy też z niego zrezygnować)
  • boczniaki - mogą być również inne grzyby
  • ser Gran Padano - do smaku
  • przyprawy: pieprz, sól, rozmaryn, szafran

Kluczem do sukcesu jest jakość zielonego groszku, zatem musi być młody.

 
 
Przygotowanie

Na patelni, na rozgrzanym maśle klarowanym delikatnie dusimy groszek
2-3 min. Z jajek, mleka i mąki miksujemy jednolity płyn, dodajemy
przyprawy. Wlewamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia
żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C.

 

 

W tym czasie podsmażamy lub grillujemy grzyby.
Po kilku minutach do masy wsypujemy groszek.
Masa powinna byś już lekko ścięta, żeby ziarna
groszku wtopiły się do połowy. Następnie układamy
na powierzchni grillowane płatki boczniaków i sera.
Przy grubości masy ca 3 cm całość powinna być gotowa
w 10-12 min.

Smacznego!