FORSYCJOWA FASCYNACJA


Tekst i zdjęcia: Elwira Kusz

 JAK PŁONIE KRZEW FORSYCJI, WŚRÓD NAGICH,
WIOSENNYCH DRZEW? - ŚPIEWAŁ PRZED LATY
MICHAŁ BAJOR. BURZA INTENSYWNIE ŻÓŁTYCH
KWIATÓW ZWIASTUJE NAM WIOSNĘ. DODATKOWO
SWOJE ZASTOSOWANIE MA RÓWNIEŻ W KUCHNI.

 

Sałatka z forsycją 
Składniki:
1 awokado,
1 pomidor,
rukola
garść nasion słonecznika
cytryna
10 kwiatów forsycji
sól
czarnuszka 

Przygotowanie: 
Pomidora i awokado pokroić w kostkę, dodać rukolę.
Wymieszać, następnie dodać nasiona słonecznika,
przyprawić solą, czarnuszką i wycisnąć kilka kropel
z cytryny. Na koniec przyozdobić kwiatami forsycji.

 

Herbata z forsycją:

Kwiaty forsycji zmieszać z zieloną herbatą.
Parzyć przez ok. 3 minuty, dodać plasterek
cytryny do smaku.  

Żółte kwiaty forsycji zawierają rutynę i witaminę C.
Działają przeciwbakteryjnie, przeciwgorączkowo
i przeciwalergicznie. Herbata zalecana jest szczególnie
przy chorobach gardła i krtani.