Cannoli siciliani.
Cannoli to delikatny pyszny deser rodem z Sycylii, który nie jest oferowany w naszych cukierniach ani w restauracjach. Mamy dwie możliwości, żeby go spróbować : albo zrobimy go sami albo jedziemy do Włoch.

Składniki.

Ciasto:
- 250g mąki pszennej „00’’;
- 30g wina marsala ;
- 30g octu winnego ( lub jabłkowego );
- 50g smalcu;
- 1 jajko;
- laska wanilii;
- łyżka tartego cynamonu;
- szczypta soli;

Nadzienie:
- ricotta owcza 500g;
- cukier puder 300g;
- grysik czekoladowy;
- wiśnie suszone lub całe w syropie;
- tarte prażone pistacje – nie solone !
- kandyzowana skórka z pomarańczy.
- 1,5l oleju do smażenia.

Potrzebne są nam metalowe rurki, na które nawijamy ciasto i urządzenie do wprowadzania kremu do rurek: pierścień o promieniu 8-9 cm do wycinania okręgów z ciasta;
Ricottę owczą możemy kupić w dużych miastach, zapewnia oryginalny sycylijski smak naszego deseru, możemy też zastąpić ją innym nadzieniem: bitą śmietaną, utartą z cukrem lub śmietanką kokosową (dla osób nie tolerujących laktozy) itd.

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto, rurki.
Wszystkie składniki łączymy w misce. Mieszamy i wyrabiamy ciasto, aż otrzymamy jednolitą elastyczną masę; kulę ciasta zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na godzinę. Następnie wałkujemy ciasto do grubości 1 – 1,5 mm; z ciasta wycinamy okręgi i owijamy je wokół metalowych rurek; brzegi zwilżamy białkiem z jajek, żeby się nie rozkleiły w czasie smażenia. Smażymy na średniej, głębokiej ( 6 cm ) patelni, wypełnionej całkowicie olejem; olej powinien mieć temperaturę 170 st C; rurki smażą się 2-3 min. do otrzymania złotego koloru. Rurki wyjmujemy i układamy na talerzy wyłożonym papierem dla odsączenia tłuszczu, po wystygnięciu wyjmujemy metalowe rurki z ciasta.

Nadzienie.
Ucieramy odsączoną ricotte z cukrem pudrem aż uzyskamy puszystą masę, dodajemy czekoladowy grysik i dokładnie mieszamy. Wkładamy krem do nadziewarki i nadziewamy sosem rurki. W każdym końcu rurki umieszczamy jedną wiśnię; układamy rurki na talerzu posypujemy tartymi pistacjami i siekaną kandyzowaną skórką pomarańczową, cukrem pudrem.
Gotowe – smacznego!!!