BOMBAY LUNCH


Przepis i zdjęcia: Katarzynka Januszewska

 

GARŚĆ BIEDY, POŁÓWKA LUKSUSU, SZKLANKA
KOLORÓW, CZTERY ŁYŻKI SMAKÓW. TO BOMBAJ.
A Z CZEGO SKŁADA SIĘ MUMBAJSKA SAŁATKA?

Składniki na 2 porcje sałatki:
4-6 dużych świeżych krewetek
2 jajka marynowane w burakach
duża garść rukoli

 Sos winny:
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki octu winnego
szczypta brązowego cukry

Przygotowanie:
Krewetki umyj, oczyść i nabij na patyczki do szaszłyków. Piecz na mocno rozgrzanym grillu po 4 minuty z każdej strony. Odłóż na bok do lekkiego wystudzenia. Przygotuj sos. Wlej składniki do małego słoiczka, szczelnie zamknij i potrząsaj do połączenia się składników w gładki sos. Rukolę umyj
i wymieszaj z sosem. Przełóż do miseczek, udekoruj ćwiartkami jajek
i dodaj krewetki. Gotowe i pyszne!

Różowe jajka:
3 jajka
3/4 szklanki wody
100 ml koncentratu barszczu czerwonego
3-4 łyżki octu winnego
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren czerwonego pieprzu
3 gałązki świeżego tymianku
1 goździk
płaska łyżeczka cukru trzcinowego

Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź i obierz. Włóż do szerokiego słoika ( ok 0,5 litra). Dodaj przyprawy, zalej płynnymi składnikami. Zamknij słoik, lekko potrząśnij, żeby wszystko się połączyło. Wstaw na lodówki na 2 dni. Po tym czasie ok. połowa białka nabierze koloru. Zrobione!

onionchoco.blogspot.com