BABKA CYTRYNOWA

DLA WIĘKSZOŚCI Z NAS TO KRÓLOWA WIELKANOCNEGO STOŁU. BABKA CYTRYNOWA JEST PUSZYSTA, WILGOTNA, AROMATYCZNA I SZYBKA
W PRZYGOTOWANIU. JEŚLI NIE MACIE CZASU BY PRZYGOTOWAĆ DROŻDŻOWĄ BABĘ, TO TA BĘDZIE IDEALNA!


Składniki na ciasto:
300 g mąki tortowej
2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
4 jajka
370 g cukru
1 opakowanie cukru cytrynowego (opcjonalnie)
skórka otarta z 2 cytryn
280 ml mleka 3,2%
140 g masła

Składniki na polewę:
100 g białej czekolady
2 łyżki masła
4-5 łyżek śmietanki

Dodatkowo:
2 łyżki migdałów w płatkach
12-15 czekoladowych jajek

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W jednej misce
mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, w drugiej misce
ubijamy jajka przez ok. 5 minut. Następnie do jajek dodajemy
stopniowo cukier i skórkę otartą z cytryny, ucieramy. Do masy
 jajecznej dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Do małego
rondelka wlewamy mleko i dodajemy pokrojone w kostkę masło.
Podgrzewamy aż masło się roztopi. Nie wolno zagotować mleka!
Odstawiamy aż lekko przestygnie i wlewamy do ciasta. Dokładnie
 mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto przelewamy do formy
i pieczemy ok. 50-60 minut to tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu
pozostawiamy do wystudzenia i wyjmujemy z formy.

Przygotowanie polewy:

Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy i dodajemy śmietankę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy
na 2-3 minuty po czym polewamy naszą babkę. Po wierzchu posypujemy migdałami w płatkach, układamy czekoladowe jajka. Możemy też posypać otartą skórką z cytryny.

www.kuchnia-marty.pl