AVOCADO
LOVE


Tekst i zdjęcia: Colette Dike

 

PYSZNE, POŻYWNE I ZDROWE!
CO MOŻNA PRZYRZĄDZIĆ
Z AVOCADO? OTO PROPOZYCJE.

Sałatka z avocado

Składniki:
1 avocado
150g komosy ryżowej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka kminku
½ łyżeczki chili
2 gałązki świeżej mięty
250g gotowanego, drobno
startego buraka

50g pokruszonych pistacji
75g sałaty
pieprz i sól
100g seru feta
80 ml. wody

Przygotowanie:
Ugotuj komosę ryżową według wskazówek na opakowaniu.
Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek, kminku, chili oraz odrobinę soli
i pieprzu do smaku. Przygotuj puree z fetą - wrzuć ją do
blendera wraz z 80 ml wody i 1 łyżką oliwy z oliwek.
W razie potrzeby, dodaj więcej wody i miksuj do momentu
uzyskania kremowej konsystencji. Przekrój avocado, usuń
pestkę i skórkę, a następnie pokrój je na cienkie plasterki. 

Dodaj składniki w następującej kolejności:
komosa ryżowa, burak, sos feta, mięta, sałata, avocado, sałata, orzechy

Truffle z avocado i sera koziego

 

Panierka:
100g orzechów (pistacji i/lub migdałów)
2 łyżeczki chili
skórka z 1 cytryny
ocet sushi

Nadzienie:
100g koziego sera
1 avocado

Przygotowanie:
Dodaj do miksera orzechy, chilli, skórkę z cytryny i siekaj do momentu,
aż powstanie kruszonka. Przekrój avocado na pół, wyjmij pestkę i usuń
skórkę. Napełnij połówki avocado kozim serem i złącz je ponownie.
Delikatnie obracając, całą powierzchnię owocu pokryj kruszonką.
Gotowe!

Sandwich z boczkiem i avocado

 

Składniki:
6-8 plasterków boczku
1 avocado
1 kromka chleba żytniego
majonez
sproszkowana ostra papryczka

Przygotowanie:
Obierz avocado, pokrój je na plasterki i owiń plasterkami z boczku.
Następnie, obracając kilka razy, podgrzej plasterki na patelni do momentu,
aż staną się chrupiące. Zamieść kromki chleba żytniego na patelni lub grillu
i delikatnie podsmaż. Po zdjęciu z patelni kromek, równomiernie rozsmaruj
majonezem i połóż boczek zawinięty w avocado. Opcjonalnie można dodać
szczyptę pieprzu cayenne oraz kilka kropel soku z cytryny. Smacznego!

Więcej przepisów na Food Deco